torsdag den 7. april 2011

"Cumming is for pussies" - Tantra workshop med Alex Vartman

Det var ikke uden en vis skepsis at jeg igår tog min kone under armen og vi gik til Tantra-workshop i Filosofisk Center, ledet af den berømte og berygtede tantralærer Alex Vartman. Jeg var skeptisk, dels fordi der var opstået en lille hype omkring ham, da han to dage forinden havde holdt et foredrag samme sted. Der syntes at være en form for popularisering omkring ham - men det skyldes måske osse, at han i medierne er blevet kædet sammen med sexolog Joan Ørting, som han fornylig har haft en tantra-love affair med. Dels står han for den form for Tantra, hvor man skal holde den sexuelle udløsning tilbage - og på det sidste har jeg været mere inspireret af de metoder, der praktiseres i Tigerens Rede, hvor man dækker hele spektret og på den måde indbefatter både de finere og de mere primitive aspekter af sexualiteten. Alex Vartman vil det anderledes, hvilket jeg allerede forstod af sloganet på hans hjemmeside: "Cumming is for pussies". Så er det hele vist sagt.

At bolle med bevidsthed

Tilfælles for al Tantra er imidlertid, at man betragter den sexuelle energi som åndelig livskraft. Det betyder, at man betragter sexualitet som en spirituel praksis, hvor man leger og arbejder med denne guddommelige energi i kroppen. Man boller med bevidsthed og bringer det nærvær, som man praktiserer i sin meditation, med ind i det sexuelle rum. En powerful kombination, tør man forvente. Sexualiteten er hovedeksponent for cirkulationen af energi i kroppen - men det er ikke kun i det sexuelle rum, at dette kommer til udtryk. Den, der formår at bruge sin sexualitet på en tantrisk måde, vil opleve, at energien breder sig til alle aspekter af tilværelsen og at sexualitet bliver til en måde at være i live på. Fra at være en lille, isoleret akt, koncentreret omkring kønsorganerne, bliver det nu en tilstand, der lader din gøren og væren med behag og nærvær.

Når energien blokeres

Denne energi er vi alle født med, og ifølge Vartman er det den, der uspoleret cirkulerer rundt i kroppen på små børn og gør dem så vitale. Imidlertid sker der det, at vi ikke lærer at bevare denne naturlige tilstand, når vi socialiseres ind i det voksne samfund. Forstillelsen, alle de masker som vi tvinges til at bære, fjerner os fra os selv. Den energi, som vi ikke giver et naturligt udtryk, lagres i stedet i kroppen i form af små blokeringer. Uforløst vrede, sårbarhed, alle kompromiserer - alt det ikke-autentiske. Disse blokeringer forhindrer nu livskraften at flyde frit i kroppen og megen alternativ behandling går i øvrigt på at forløse disse - f.eks. akupunktur, akupressur, etc. Det særlige ved Tantra er explicit at betragte energien som sexuel og derfor bliver det sexuelle rum naturligvis osse en oplagt træningsplads for at åbne op og forløse kundalinien, sætte slangen fri.

Orgasmen og forholdet mellem kønnene

Det særlige ved Vartman's tantra er så osse, at selve orgasmen, paradoksalt nok, betragtes som noget, der fjerner os fra den sexuelle livskraft. Ja, han mener nærmest, at vi tømmer os for sexualitet og derved mister noget af den sexuelle spænding, som ellers skulle komme os til gode, som vitalt nærvær i livet i øvrigt. Derudover er Vartman stærk i sin tematisering af forholdet mellem mand og kvinde. Han mener således, at kvinden har en mere naturlig disposition til at forholde sig tantrisk til det sexuelle, mens mandens målrettethed netop er i modstrid med tantraens rummelige nærvær. Dette ses osse ved, at manden ofte går forrest i at jagte udløsningen, imens kvinden mere overgiver sig til det sanselige, til hele kroppen og til samværet. Og overgivelse (surrendering) er et af kodeordene i Tantra. At åbne sig for energien, uden at ville bestemme over den.

Jagten på tilfredsstillelse

Da manden historisk har haft en dominerende rolle overfor kvinden, er det desværre netop mandens princip, der har været bestemmende for hvordan det sexuelle liv har udformet sig mellem mand og kvinde. Ud over alle de overgreb, som kvinder har været udsat for - og som i sig selv hviler som en tung dyne over udfoldelsen af den frie sexualitet i dag - så har osse den "almindelige" sexualitet været på mandens præmisser. Dette har ført til en sårbarhed hos kvinden, som har ført til hvad Vartman kalder for "an armouring of the vagina". Hver gang manden, med henblik på at jagte sin egen tilfredsstillelse, har penetreret kvinden, før hun var naturligt åben og parat til det, har hun lukket sin energi sammen i området, hvilket har medført en "numbness in the vagina", der efterlader kvinden som blot og bart et redskab for mandens tilfredsstillelse. Kvinden har til gengæld gået med til det, fordi hun i bytte for sin sexualitet følte sig bekræftet i sit værd.

De-armouring the Vagina

Omvendt mener Vartman, at man i tantrisk elskov kan skabe grundlag for en "dearmouring of the vagina". Ved ikke at jagte friktion og udløsning, men at være vågen overfor energien her og nu, så vil man være tilbøjelig til ikke at penetrere før kvinden er fuldt ud åben og tillidsfuld. Når man retter sin bevidsthed imod dette møde, uden at gå over i friktion, så skaber man en fælles oplevelse, som kan bidrage til at heale kvinden for før-omtalte blokering. Dette er til gavn for kvinden, men naturligvis osse for manden, for perspektivet i den form for sexualitet er vidtrækkende, ikke kun for det sexuelle, men for livet som helhed. Det sexuelle møde transformeres fra en 15-20 minutters, rutinepræget seance, til en meditation over energier, et møde mellem kroppe, energier bygges op og i stedet for at udløse spændingen i en orgasme, så bliver den i kroppen og bygger op til næste gang. I stedet for mæthed og "erotiske tømmermænd", så efterlades man liderlige efter mere og denne opbyggede energi finder efterhånden sine kanaler for udløsning, som langt overstiger den velkendte og lokale orgasme - hele kroppen transformeres til sexuelt velvære.

Det er imidlertid ikke kun manden, der er på arbejde. Kvinden skal være parat til at slippe sine blokeringer og turde møde den åbenhed og sårbarhed der ligger i at stå helt nøgen og forsvarsløs overfor sin elskovspartner. Være parat "to love like she has never been hurt before".

Og så til det praktiske

Alex er uden tvivl en karismatisk person. Han kan nærmest ikke stå stille, men danser omkring i slangelignende bevægelser, imens han fortæller om kundalini-kraftens magiske potentialer. Han ligner virkelig en, der har opsparet al sin ejakulations-energi i et ti-år eller mere. Jeg var osse forført af hans energi, men stadig lidt tilbageholdende, efter han havde fortalt om de teorier, som er gengivet ovenfor. Det er altid sundt at være lidt skeptisk, synes jeg, når man står overfor en meget overbevisende karismat, især når det drejers sig om spirituelle emner. Nu skulle vi imidlertid gå over til workshop-delen. I grupper af 5 skulle vi på skift arbejde på hinanden, således at vi alle oplevede at blive masseret og trykket på, over hele kroppen, af 8 hænder samtidig. Idéen er, at man, ved at arbejde i de punkter på kroppen, hvor energien er stagneret, kan løsne op for den blokerede energi og frigøre de kræfter, der før var indkapslede. Man kan kalde det en form for kollektiv, intuitiv, hyper-akupressur for glade amatører. I min gruppe var jeg først til at modtage den kærlige behandling.

Hands on - jo tak!

Det vil være svært med ord at gøre rede for, hvor stor og dejlig en oplevelse det var. Det føltes først og fremmest enormt trygt. Forestil dig i en halv time at være omgivet af 4 personer, der er der for dig 100 %. Jeg var heldig at have min kone i min gruppe, og det at dele denne oplevelse med hende gjorde det hele endnu bedre. I gruppen fik vi skabt et rum, hvor sensualitet og berøring på en måde blev upersonlig og jeg lå med lukkede øjne og havde alle de hænder rundt omkring på min krop. Nogle masserede blidt og healende, imens andre trykkede godt til, især på ryg, mave og bryst. Jeg var hele tiden in charge og kunne dirigere deres hænder hvor jeg ville have dem og signalere, om de skulle trykke hårdere eller blidere. Det hele var SÅ forskelligt fra, hvordan vi mennesker normalt bruger tid sammen - det var så meget tættere på, hvad jeg går og længes efter, i det sociale rum. Vi var sammen om at åbne os for livet - ikke i en intellektuel samtale, men med vore kroppe. I denne gruppe blev en del af mig født påny, jeg følte mig tryg som et barn i min moders mave og samtidig udfordret af alle de spændinger, der blev forløst i min krop, samt de energier, som deraf blev frigjorte. Barnagtig grin, sorg og vrede kom frem, tårerne trillede ned af kinderne på mig og mine hænder sitrede, lidt som når de sover, men bare uden at de sov.

Lykkelig, et øjeblik

Da min tur var ovre var jeg lykkelig, for et øjeblik. Det er sådan her jeg ønsker det skal være - sådan noget jeg ønsker vi mennesker skal kunne sammen. Vi kan så meget, men lever i en kultur, hvor vi har reduceret vores samvær til at bevæge sig på de polerede overflader, alt imens alt det uerkendte, psykologiske materiale raser rundt inde i os - uden at vi selv ved af det. Men nede i dét energihav ligger osse hele vores potentiale for menneskelig udfoldelse og spirituel realisering. Det er dér den u-udfoldede kærlighed gemmer sig og det er dér muligheden for at blive et helt menneske ligger gemt. Til Vartmans aften blev dette tematiseret som en kollektiv proces. En proces vi kan dele med hinanden og hjælpe hinanden med, alt imens vi vokser - sammen - og udforsker, hvad vi er for nogle, bag de restriktioner og forhindringer, som vi kulturelt har bygget op omkring os selv, for at forhindre os i at mærke, det som livet egentlig er. Jeg er taknemmelig for at have oplevet denne aften og må sige, at Vartman bestemt havde hele spektret med, trods sit fokus på tilbageholdelsen af udløsningen. Min skepsis blev altså langt hen ad vejen gjort til skamme - her var noget for det fine og det grove - noget for det hele menneske.

Se mere til Alex Vartman på you-tube her

1 kommentar:

  1. Kære Sébastien, forøvrigt :-)

    ... ved ikke om du er interesseret i godt, spændende og kvalificeret læsestof emnet fra en anden vinkel.
    I givet fald kan jeg varmt anbefale Neel Fasting og hendes to fine bøger;

    "Et sprog for det kvindelige" og
    "Seksualitet, personlig udvikling og tantra"

    "Et sprog for det kvindelige" - giver et meget spændende bud på den historiske udvikling af den menneskelige bevidsthed og kultur, herunder forholdet mellem, og forskellen på kønnene, og sandsynliggør, at den patriarkalske verden, som vi har haft gennem de seneste årtusinder afløste et matriakalsk samfund. Og at vi nu, som mange før hende har sagt, at vi nu står på ved indgangen til en ny kultur.
    En bog, som synes jeg, giver en meget spændende, tolkning af netop det kvindelige - og som jeg har en fornemmelse af kunne interessere dig!

    En hjertelig hilsen
    Jan

    SvarSlet